*

Luntatupaan Ajan ilmiöiden tarkkailua

HX-hävittäjähanke ja politiikka

HX-hankkeen ympärillä tultaneen käymään kuumaa keskustelua seuraavan vaalikauden aikana, jolloin tästä hankkeesta pitäisi tehdä päätös. Lisänsä tämän päätöksen valmisteluun antaa Ranskan ja Saksan yhteinen hävittäjähanke, ja presidentti Trumpin omaperäinen tapa johtaa USA:n ulkopolitiikkaa.

Suomessa vallitseva EU-politiikan suunta, joka vaatii syvempää EU-integraatiota ja yhteistä EU-puolustusta, voisi hyvinkin vaikuttaa niin, että HX-hankkeessa ainakin osittain otetaan aikalisä, jotta Suomi pääsisi mukaan Ranskan ja Saksan aloittamaan hävittäjähankkeeseen. Seuraavassa hallituksessa tullevat olemaan SDP ja Vihreät mukana päättämässä HX-hankkeesta. Näille puolueille sopisi varmaan paremmin eurooppalainen hävittäjävaihtoehto kuin hävittäjä USA:sta.

Arvaukseni on, että tulemme näkemään kovaa poliittista peliä HX-hankkeen ympärillä vuoden 2019 vaalien jälkeen.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Pitkässä puussa on Ranskan ja Saksan suunnitelmat. Suomella Hornetit ehtivät vanheta, ennen kuin Ranskan ja Saksan kone edes valmis testilennolle.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Aikataulu olisi kieltämättä haasteellinen. Käytännössä jouduttaisiin kahden hävittäjän ratkaisuun, jolloin ensin tilattaisiin vaikkapa 20 kpl Super Hornet hävittäjää. Tämä ratkaisu tulisi olemaan kallis ja muutenkin haasteellinen.

Kyse on hyvin poliittisesta ratkaisusta, jossa luodataan Suomen turvallisuuspolitiikan peruskysymyksiä. Politiikassa ei aina asioita ratkaista pelkällä järjellä.

https://en.wikipedia.org/wiki/Lockheed_Martin_F-35...

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

" Politiikassa ei aina asioita ratkaista pelkällä järjellä. "

Olen huomannut tämän, ahneus ja puolueen etu edellä mennään. Tässä pitäisi unohtaa omat tunteet ja tehdä ratkaisut tosiasioiden pohjalta, toivottavasti tässäkin.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Toivotaan näin, mutta tässäkin kysymyksessä voidaan toimia populistisesti vanhoja hokemia toistaen. Teollisuuspolitiikka kummittelee jo nyt kovasti Ranskan ja Saksan hävittäjähankkeen taustalla.

Toimituksen poiminnat